Actie en Avontuur Canyoning Edition

Reisfiche

Welkom

Een avontuurlijke mix van canyoning, via ferrata, rotsklimmen, speleo en rafting.
De regio van het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido, in het noorden van de Spaanse Pyreneeën, is een verborgen pareltje. Je vindt er diep uitgesleten kloven, kleine verlaten dorpjes, spectaculaire watervallen en kolonies van roofvogels die elders in Europa niet te vinden zijn. In deze regio is zoveel te beleven dat je elke dag op een andere avontuurlijke manier de bergen kan ontdekken. En dat is ook wat in deze reis op het programma staat: springen van rotsen, afdalen in een grot, raften en genieten op zonovergoten terrasjes. Na een sportieve week in deze streek kan je maar één besluit nemen: nog eens terugkomen.

Reisvoorstel

Dag 1 - Zaterdag

Aankomst in Lamiana. Kennismaking en korte uitleg over het verloop van het programma om 20u. Aansluitend avondmaal.

Dag 2 - Zondag

Canyoning: Op onze eerste dag gaan we er meteen stevig tegenaan. We trekken erop uit in één van de vele canyons van de regio. Canyoning is de meest complete van alle bergsporten: al glijdend, rapellend, zwemmend en springend bekijken we de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd!

Dag 3 - Maandag

Via Ferrata en canyoning: In de voormiddag gaan we de hoogte in op een via ferrata. Gezekerd aan een stalen kabel klimmen we langs een steile rotswand omhoog. Op moeilijke plaatsen zijn ladders en metalen treden voorzien. We passeren een hoge waterval en kruipen door de rotswand om aan de andere kant onze weg verder te zetten. In de late namiddag kunnen de liefhebbers nog een korte verticale canyon meepikken, anderen kunnen genieten van de zon en een frisse duik in een bergrivier.

Dag 4 - Dinsdag

Rotsklimmen en speleo: ’s Morgens zoeken we de warmte van een steile rotswand op voor een initiatie rotsklimmen. Je leert er de basistechnieken van het klimmen, enkele veiligheidsregels en gebruik van het technisch materiaal. Er zijn routes van verschillende niveaus, dus ook de meer ervaren klimmer komt aan zijn trekken. In de namiddag zoeken we afkoeling onder de grond. We duiken met onze lampjes een grot in en ontdekken er grote zalen en smalle gangetjes.

Dag 5 - Woensdag

Raften: Vandaag gaan we raften. De rest van de dag kan je opvullen met een korte bergwandeling, een bezoek aan een middeleeuws stadje, zwemmen in een bergrivier, … Nadien sluiten we de dag af in het Middeleeuwse stadsgedeelte van Ainsa met heerlijke tapas.

Dag 6 - Donderdag

Canyoning of bergtocht: Elke canyon is telkens anders en wordt gekozen op basis van de waterstanden van het moment en het niveau van de groep. of je kan kiezen voor een stevige bergtocht.

Dag 7 - Vrijdag

Canyoning: Voor onze laatste activiteit trekken we opnieuw naar één van de vele canyons van de streek. Een waardige afsluiter van een actieve vakantie.

Dag 8 - Zaterdag

Afscheid na het ontbijt

Data & Prijs

19/05 - 26/05/2018

€550,00

16/06 - 23/06/2018

€550,00

14/07 - 21/07/2018

€550,00

04/08 - 11/08/2018

€550,00

25/08 - 01/09/2018

€550,00

08/09 - 15/09/2018

€550,00

15/09 - 22/09/2018

€550,00

22/09 - 29/09/2018

€550,00

inbegrepen

 • Logies in eigen tent op camping, berghotel mogelijk (mits voorafgaandelijke reservatie)
 • Ontbijt vanaf zondag tot zaterdagochtend
 • Avondmaal op zaterdag, woensdag en vrijdag
 • Tapasavond in historische centrum van Ainsa
 • Volledig omkaderde activiteiten
 • Gebruik van het technisch materiaal voor de activiteiten
 • Begeleiding door Nederlandstalige gidsen
 • Reisbijstandsverzekering Allianz Global Assistance

niet inbegrepen

 • Transport België-Spanje en ter plaatse
 • Pick nick - €2 à 3/dag - groepsaankoop
 • Avondmaal op zo, ma, di, do - budget €10-15/dag
 • Persoonlijke uitgaven (bar, ...)

optioneel

 • Logies in berghotel in gedeelde tweepersoonskamer - €150.00
 • Logies in berghotel in single kamer - €190.00
 • Huur tentje en slaapmatjes - €25.00
 • Annulatieverzekering Allianz Global Assistance - €30.25
 • Korting indien eigen reisbijstandsverzekering - €-20.00

Deelnemers

Min 5
Max 12

Vanaf 18 jaar; vanaf 16 kan ook maar dan dient een ouder of wettelijke voogd de jongere te begeleiden.

Voor geen enkele activiteit is voorafgaande kennis of ervaring nodig. Een normale fysieke conditie en wat doorzettingsvermogen zijn voldoende.

Logies

Keuze uit hotel Lamiana of camping Lamiana.

Lamiana is een gehucht temidden van de bergen en vlakbij het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido. Het is zeer afgelegen maar toch gemakkelijk bereikbaar. De dichtstbijzijnde winkel bevindt zich op 30min rijden en er is niet overal gsm-bereik. Er is een camping, berghotelletje, bar en restaurant.

Beschikbare kamers met eigen badkamer, linnen en handdoeken:
8 tweepersoonskamers
1 vierpersoonskamer (2 stapelbedden)
1 tienpersoonskamer (5 stapelbedden)
1 geheel van 3 kamers met gedeelde badkamer (capaciteit van 5 personen)

De camping is basic (electriciteit en water enkel aan het sanitair blok). Campingcars en caravans kunnen door de terrasbouw van de camping helaas niet toegelaten worden.

Maaltijden

Maaltijden worden genomen in het restaurant van het dorp. Eenvoudige bergkeuken met vlees uit eigen kweek en groenten uit de moestuin. Vegetarische of glutenvrije maaltijden mogelijk mits vooraf aangevraagd.

Begeleiding en veiligheid

Alle activiteiten worden begeleid door Nederlandstalige gediplomeerde gidsen. Er worden geen onnodige risico’s genomen en deelnemers worden tot niets verplicht. Builen of schrammen zijn echter dagelijkse kost tijdens avontuurlijke reizen. De gidsen hebben tijdens de activiteiten steeds een beperkte ehbo-set bij en zijn opgeleid om hulp te bieden op plaatsen waar anderen moeilijk kunnen komen. Uitgebreider EHBO-materiaal is aanwezig op de uitvalsbasis. In geval van ziekte kan men 24/7 terecht in de dichtstbijzijnde medische post (15min). Een Nederlandstalige begeleiding hiervoor wordt - indien gewenst - voorzien.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, recente breuken,...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de gids vermeld te worden.

Verzekeringen

Een Allianz reisbijstands- en annulatieverzekering is standaard inbegrepen in de prijs. In de Spaanse deelstaat Aragón is elke deelnemer aan georganiseerde buitensporten immers verplicht een reisbijstandsverzekering af te sluiten voor de volledige duur van de reis, het ziekenfonds komt niet tussenbeide bij bergsportongevallen. De voorwaarden van deze verzekering kunnen opgevraagd worden bij Poco Loco Adventures.

De Europese Ziekteverzekeringskaart is verplicht voor te leggen bij elk doktersbezoek, zoniet dient alles ter plaatse contant betaald te worden of kan niet-dringende hulp geweigerd worden. Deze kaart is gratis en kan worden aangevraagd bij het ziekenfonds. De kaart heeft een beperkte geldigheidsdatum.

Reisperiode en klimaat

Lamiana is gelegen op 1100m hoogte. Het weer in de bergen kan snel omslaan en stevige onweders zijn geen uitzondering. Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën is het echter meestal beter weer (zonnig en 25° - 35°) dan aan de Franse kant. Door de hoogte is het zelden te warm om aan sport te doen en koelt het ’s nachts voldoende af om te kunnen slapen.

Bagage

Ter indicatie:

 • Dagrugzak
 • Zwemkledij
 • Regenkledij
 • Lichte en soepele kledij
 • Lange broek en pull voor 's avonds
 • Vuile of oude kledij met lange mouwen en lange broekspijpen (oude jeans, overall…) voor speleologie
 • Fietskledij en fietsschoenen (of sportschoenen) indien je gaat mountainbiken
 • Schoenen die nat en vuil mogen worden voor canyoning (geen open schoenen, crocs of sandalen - wel bijv. sportschoenen of stapschoenen)
 • Reservebril of -lenzen indien van toepassing
 • Oude deken of vuilzak om in de wagen te leggen onder vuil materiaal

Transport en Routebeschrijving

Adres Lamiana

Hotel de Montaña Lamiana
22364 Lamiana

42.583332
0.166676

! Vind je Lamiana niet op een kaart, zoek dan even naar Revilla en Tella (= Tella-Sin). Je moet Lamiana dan ergens tussen deze 2 dorpjes situeren.

! Wie met de gps rijdt, neemt er best toch de routebeschrijving bij. De gps stuurt je namelijk rond.

Routebeschrijving België-Lamiana

Vanuit Brussel rij je richting Parijs. Op de Parijse ring volg je steeds Bordeaux en bij Orléans rij je in de richting van Clermont-Ferrand. Bij Vierzon volg je eerst Limoges en dan Toulouse en van daaruit gaat het richting Tarbes.

Neem afrit 16 (Lannemezan) en volg achtereenvolgens Arreau, St Lary en Tunnel Bielsa-Aragnouet. Na de tunnel blijf je de grote baan richting Ainsa volgen. 2 km voorbij het dorpje Lafortunda rij je rechts de berg op richting Tella en Revilla. Na 7 km kom je een pijltje tegen dat Lamiana aanduidt naar links. Van daaruit is het nog 2 km rijden.

Fly&Drive

Je kan vliegen op de luchthavens van Toulouse, Lourdes, Zaragoza, Barcelona en Reus en van daar naar Lamiana rijden in 2,5h tot 3,5h. Girona en Carcassonne raden we af omdat je dan nog minstens 4h te rijden hebt. Vueling en Ryanair hebben de goedkoopste tarieven, zelfs tot kort voor afreis, en vliegen dagelijks meermaals tussen Zaventem en Barcelona. Heb je een vlucht geboekt en kan de reis niet doorgaan wegens een tekort aan deelnemers, dan betalen we je ticket terug.

 • Vueling: Barcelona T1
 • Ryanair: Barcelona T2, Reus, Zaragoza
 • JetAir (vanaf Oostende, Antwerpen en Brussel): Barcelona T2
 • Thomas Cook: Reus
 • Brussels Airlines: Toulouse, Barcelona T1
 • Iberia: Barcelona T1
 • Air France (vanaf Lille): Toulouse, Barcelona T1
 • EasyJet (vanaf Brussel of Antwerpen): Toulouse

Je kan opteren voor een huurauto (vrij goedkoop indien je met meer bent) of doorreizen met openbaar vervoer. Ook liften wordt door jonge reizigers vaak gedaan in Spanje. Indien je een huurauto neemt met meerdere personen, zorg dan dat je huurt bij een bedrijf waar de franchise in geval van schade 0€ bedraagt (vb. Sunnycars). Zo vermijd je problemen ivm verantwoordelijkheid bij een schadegeval.

Openbaar vervoer

BUS

 • Barcelona: Bussen naar Barbastro (meermaals per dag)
 • Zaragoza: Bussen naar Barbastro of Ainsa (weinig)
 • Barbastro: Bussen naar Ainsa
 • Toulouse: Trein naar Lannemezan, dan bus naar St Lary
 • Lourdes: Trein naar Lannemezan, dan bus naar St Lary

TREIN

Met de tgv kan je tot in Lourdes of Toulouse raken en van daaruit kan je een plaatselijke trein nemen naar Lannemezan. Daar vertrekt aan het station meermaals per dag een bus naar St Lary (een uur verwijderd van Lamiana). Verder gaat het niet dus dien je te liften of een transfer te regelen.

Vanuit Barcelona Sants kan je snel met de hogesnelheidstrein (AVE) naar Lérida (=Lleida).

TRANSFERS

Voor wie met het openbaar vervoer komt, is er de mogelijkheid om opgepikt te worden aan de laatste halte. Gelieve hiervoor tijdig contact op te nemen met Poco Loco Adventures. Prijzen zijn heen- en terugrit en lokale transfers inbegrepen en zijn ter plaatse te betalen.

 • Barbastro – Ainsa: € 50 (enkel indien er geen bussen meer rijden)
 • St Lary – Ainsa: € 50
 • Ainsa – Lamiana: gratis
 • Lérida – Ainsa: € 100
 • Barcelona – Ainsa: € 250 (minstens 3 personen)

Carpool

Als je vrije plaatsen hebt of graag met iemand meerijdt, kan je dat steeds melden bij je inschrijving. We brengen je dan graag in contact met gelijkgestemde zielen. Samen reizen drukt niet alleen de kosten, het zorgt ook meteen voor een vakantiesfeer van bij je vertrek. Ook om met het openbaar vervoer te reizen, kan het gemakkelijk zijn op voorhand af te spreken met medereizigers. Hiervoor kan je op ons carpoolforum terecht.

Georganiseerd vervoer

Indien er  voldoende geïnteresseerden zijn, kan er collectief vervoer ingelegd worden van Barcelona airport T2 tot Lamiana en ter plaatse door middel van een minibusje. Reken hiervoor op ongeveer €250 per persoon vanaf minimaal 3 geïnteresseerden.

Ter plaatse

Ter plaatse is vervoer noodzakelijk.

Beschik je niet over eigen vervoer of gedeeld vervoer dan kan je meerijden met het busjes van de organisatie. Hiervoor draag je dan €5/gebruikte dag bij aan de onkosten.