Bergsportweek in de Franse Alpen

Reisfiche

Welkom

Tijdens dit programma maak je kennis met het rotsklimmen, inclusief basistechnieken van zekeren, standplaats bouwen en abseilen. Daarna staat een tweedaagse huttentocht op het programma, waarbij je de nodige oriëntatietechnieken leert. Natuurlijk kan een indrukwekkende gletsjertocht niet ontbreken. Een pittige via ferrata maakt de bergsportweek compleet.

Deze bergsport speelt zich af temidden van de Hoge Alpen, departement ‘Les Hautes Alpes’. Deze indrukwekkende omgeving grenst aan de natuurparken Queyras en de Ecrins, tussen Embrun en Briançon. Tijdens de activiteiten wordt je omringd door het indrukwekkende landschap van hoge bergtoppen (tot 4000 meter), gletsjers en rivieren.

Reisvoorstel

Dag 1 - Zaterdag

We verwachten iedereen tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Mogelijks een klein beetje speling omwille van het vertrek van van de voorgaande gasten en het schoonmaken van de accommodatie. In elk geval is er op de dag van aankomst iemand die je ontvangt en wegwijs maakt. Om 21.00 uur houden we een informatiebijeenkomst voor de nieuwe gasten.

Dag 2 - Zondag

Rotsklimmen: Je beklimt verschillende uitdagende routes van 10 tot 25 meter lang. De mogelijkheden zijn divers voor zowel beginners als gevorderden. De deskundige instructeurs bevestigen de touwen en geven op elk niveau tips en instructies om de klimtechniek en het zekeren te verbeteren. Extra aandacht kan worden besteed aan de basis van het bouwen van standplaatsen, verschillende materialen en specifieke veiligheid rondom het klimmen.

Dag 3/4 - Maandag/Dinsdag

2 daagse huttentocht: De tweedaagse huttentocht gaat door het prachtige gebied van het nationale park van de Ecrins. Na de eerste dag overnacht je in één van de sfeervolle hutten van het gebied. Tijdens de tocht besteed je aandacht aan oriëntatie met kaart, kompas en GPS. Je loopt de tocht met lichte rugzak en de bagage die je voor 2 dagen nodig hebt.

Dag 5 - Woensdag

Vrije dag of optionele activiteit: Deze dag kan je gewoon lekker ontspannen of de omgeving gaan verkennen. Pittoreske dorpjes in de buurt zijn Guillestre, Embrun, Fort Mont Dauphin of het stuwmeer Lac de Serre Ponçon. Het is ook mogelijk om in overleg met de instructeurs een activiteit bij te boeken.

Dag 6 - Donderdag

Gletsjertocht op de “Glacier Blanc”. In alle vroegte rij je richting de gletsjer. Vanaf de parkeerplaats kom je na een stevige tocht bij de “Refuge du Glacier Blanc “ (2500 m). Vanaf hier kijk je al uit op spectaculaire couloirs en toppen van de Pelvoux en de Barre des Ecrins (4102 meter). Bij de gletsjer gaan de stijgijzers om en haal je de pikkel van de rugzak. Nadat je o.l.v. de gids de basistechnieken geoefend hebt, maak je een schitterende tocht over de gletsjer en door de seracs.

Dag 7 - Vrijdag

Via Ferrata: in de vallei van Freissinières ligt een indrukwekkend rotsmassief van ruim 300 meter hoog. Langs deze rotswand is een route uitgezet die volledig is beveiligd met een dikke staalkabel. Al klimmend volg je de route door het massief. Op de steile, lastige stukken zijn extra beugels bevestigd voor voldoende houvast. Na een inspannende week ga je ’s avonds uit eten in de plaatselijke pizzeria.

Dag 8 - Zaterdag

Afscheid na het ontbijt.

Data & Prijs

29/06 - 06/07/2019

€675,00

06/07 - 13/07/2019

€675,00

13/07 - 20/07/2019

€675,00

20/07 - 27/07/2019

€675,00

27/07 - 03/08/2019

€675,00

03/08 - 10/08/2019

€675,00

10/08 - 17/08/2019

€675,00

17/08 - 24/08/2019

€675,00

inbegrepen

 • 6 overnachtingen op camping met eigen tent
 • 1 overnachting in berghut
 • Alle maaltijden, vanaf het ontbijt van zondag t/m het ontbijt van zaterdag, behalve op vrijdagavond
 • Volledig omkaderde activiteiten
 • Gebruik van het technisch materiaal voor de activiteiten
 • Begeleiding door Nederlandstalige gidsen
 • Reisbijstand verzekering Allianz Global Assistance

niet inbegrepen

 • Transport België-Frankrijk en ter plaatse
 • Indien je niet over eigen vervoer beschikt: toeslag voor lokaal vervoer van €7,50 per activiteitendag. Deze toeslag dien je ter plaatse te voldoen.
 • Avondmaal op dag van aankomst
 • Avondmaal op vrijdagavond
 • Persoonlijke uitgaven (bar, …)
 • Eventuele extra activiteiten op woensdag

optioneel

 • Overnachting in slaapzaal ipv tent - €5.00 per dag
 • Bijstandsverzekering wagen - €2.00 per dag
 • Korting indien eigen reisbijstandsverzekering - €-20.00

Deelnemers

Min 4
Max 10

Minimumleeftijd is 18 jaar.

Voor geen van de activiteiten is voorafgaande kennis of ervaring nodig. Een sportieve instelling en redelijke conditie zijn zeer gewenst.

Logies

Je verblijft in het kleine Franse bergdorpje Chateauroux-les-Alpes gelegen op 7 km van Embrun, tussen Gap en Briançon. De sfeervolle uitvalsbasis beschikt over een gezellige, rustieke leefruimte met oude gewelven en een houtkachel, twee ruime slaapzalen met stapelbedden, uitstekend verzorgd sanitair en een ruime keuken. Rondom het huis is een grote tuin met kampeerplaatsen waar je je tent kan opzetten. In overleg is het ook mogelijk om in huis te slapen in een van de slaapzalen (toeslag € 5 per nacht, zelf slaapzak en kussensloop meebrengen).

 • Kamperen met eigen materiaal
 • Bed in slaapzaal aan €5/nacht

Maaltijden

De maaltijden worden netjes en smakelijk verzorgd en gezamenlijk bereid. Het zijn o.a. wisselende pasta-, aardappel- en rijstgerechten, met vrijwel altijd een goed gevulde verse salade, een toetje en koffie of thee met een koekje na.
Voor het ontbijt en de lunch kun je kiezen uit verschillende Franse broodsoorten, met paté, salami, kaas en verschillende soorten zoet beleg, cruesli en dagelijks vers fruit.
Bij het diner schenken we een glaasje rode wijn, bij het ontbijt jus d’orange, melk, koffie en thee. De instructeurs kopen de maaltijden in en coördineren het bereiden en opruimen. Van de deelnemers verwachten we een helpende hand bij de bereiding en de afwas. Frisdrank, bier of wijn voor ’s avonds wordt niet door ons verzorgd, maar kun je zelf meenemen of in de supermarkt kopen.

Geef tijdig door als je vegetarisch bent of om medische reden bepaalde dingen niet mag eten.

Begeleiding en veiligheid

Gezien de aard van de reis moet je in goede lichamelijke gezondheid verkeren, op locatie vragen we je om voor aanvang van het programma een validiteitsverklaring te tekenen. Tijdens de activiteiten en op locatie is altijd een EHBO-set aanwezig en een instructeur met een MFA diploma. In Embrun (op 7 km van de accommodatie) is een huisartsenpraktijk en ziekenhuis.

Verzekeringen

Een Allianz reisbijstand verzekering is standaard inbegrepen in de prijs. Voor deze reis is een verzekering met dekking voor ‘risicovolle sporten’ namelijk verplicht. Het ziekenfonds komt niet tussenbeide bij bergsportongevallen. De voorwaarden van deze verzekering kunnen opgevraagd worden bij Poco Loco Adventures.

Bij voorkeur neem je je Europese Ziekteverzekeringskaart mee. Deze kaart is gratis en kan worden aangevraagd bij het ziekenfonds. De kaart heeft een beperkte geldigheidsdatum.

Voor alle reizen naar Frankrijk volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Chauffeurs hebben hun eigen gewone Europese rijbewijs bij (boetes kunnen hoog oplopen). Eén fluovestje per inzittende is verplicht.

Reisperiode en klimaat

De zomer in de Zuid-Franse Alpen is vanaf juli doorgaans behoorlijk warm (25-30°) en stabiel. In het hooggebergte moet je echter rekenen op snel wisselende weersomstandigheden en behoort een plotselinge onweersbui altijd tot de mogelijkheden. Omdat je op ± 1000 meter hoogte verblijft, koelt het ’s nachts meestal lekker af.

Bagage

Ter indicatie:

 • Gemakkelijk zittende warme kledij in meerdere lagen
 • Regenkledij (ademend, broek + vest)
 • Dagrugzakje
 • Rugzak 40-45 liter voor de huttentocht
 • Drinkfles (minstens 1,5l)
 • Bergschoenen (B/BC)
 • Goede wandelsokken
 • Klimschoenen, bergschoenen of schoenen met stevige zool voor het klimmen
 • Thermisch ondergoed
 • Handschoenen, muts, sjaal
 • Getten (Gamaschen)
 • Hutsloffen of pantoffels
 • Lakenzak voor in de refuge
 • Hoofdlamp
 • Evt. wandelstokken
 • Pleisters voor blaren

Transport en Routebeschrijving

Adres

Les Eymes
05380 Châteauroux-les-Alpes
France

Routebeschrijving

Vanuit Brussel rij je richting Namen en daarna gaat het via Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon, Lyon, Grenoble en Gap. In Gap volg je richting Briancon. Neem vlak voor Embrun op de rotonde afslag “Briancon, Chateauroux-les-Alpes (8 km), N94”. Op ongeveer 5,2 km passeer je de rotonde en vervolg je de N94. 3 km verder neem je de afslag “Chateauroux-les-Alpes, Ecrins Vallées de Rabioux”. Blijf verder de aanduidingen voor Chateauroux-les-Alpes volgen tot je in het dorp bent aangekomen (bij het oorlogsmonument). Vervolg verder de weg omhoog richting Cimarron 0,8 km tot bij het kerkhof. Voor het kerkhof sla je linksaf en na een paar 100 m neem je het pad links naar beneden (richting Cimarron en Les Eymes).

Voor de terugreis volg je de route in omgekeerde volgorde. Let op, voor Lyon staat Dijon niet aangegeven, hier A6 aanhouden richting “Paris” later wordt Dijon weer aangegeven!

Openbaar vervoer

Vanuit België kan je met Eurolines of trein naar Grenoble. Vanuit Grenoble neem je de trein naar Embrun (7 km van Chateauroux-les-Alpes). Voor het laatste stukje kan je best gebruik maken van een taxi of streekbus.

Fly&Drive

Je kan vliegen via Marseille, Lyon of Nice. Deze luchthavens liggen op 2 tot 4h rijden van de locatie. Je kan opteren voor een huurauto of met het openbaar vervoer doorreizen naar Embrun en Chateauroux.

Carpool

De meeste deelnemers reizen met eigen vervoer (auto) naar de Franse Alpen. Als je graag met iemand mee wilt rijden of juist iemand mee wilt nemen kun je dit kenbaar maken bij de reservering. Wij proberen de betreffende mensen dan met elkaar in contact te brengen om te carpoolen.

Ter plaatse

Op locatie moet je zelf het vervoer naar en van de activiteiten regelen. Dat betekent rijden met je eigen auto. Indien je op locatie niet beschikt over eigen vervoer, moet je rekenen op een toeslag van € 7,50 per activiteitendag waarvoor Cimarron ter plaatse een alternatief regelt. Deze toeslag dien je ter plaatse te voldoen.

Geld afhalen

Geld: in Embrun en Guillestre (op 7 km van Chateauroux-les Alpes) kun je pinnen.