De M van Mountainbike in de Spaanse Pyreneeën

Reisfiche

Welkom

Vraag jij je soms wel eens af wat die m in mtb betekent ? Dan wordt het hoog tijd voor jou om af te zakken naar de Spaanse Zona Zero, het grootste natuurlijke bike-park van Europa. Aan de voet van de Pyreneeën vind je hier een indrukwekkend arsenaal aan gevarieerde routes. Je fietst langs stuwmeren, over hoge bergcols en door droge rivierbeddingen, laveert je bike door korte snelle bochten en rijdt door verlaten, vervallen dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Bovendien krijg je 2 clinics van echte specialisten. De toertochten in België zijn na deze week peanuts voor jou!

Reisvoorstel

Dag 1 - Zaterdag

Aankomst in Ainsa. Afspraak, kennismaking en korte uitleg over het verloop van het programma omstreeks 20h00. Aansluitend avondmaal.

Dag 2- Zondag

Op onze eerste dag maken we een verkenningstocht in de Zona Zero van Ainsa. Deze regio is in september het toneel van de voorlaatste manche van de Enduro World Series en biedt een immense variatie aan tracks. Locals werken sinds 2005 om verloren gegane routes van herders, handelaars, pelgrims … vrij te maken en ter beschikking te stellen van bikers en trail runners. Dankzij hun harde werk rijden wij op onze tochten door verlaten dorpjes, sommige meer dan 500 jaar oud, over bergkammen en in droge rivierbeddingen…

Dag 3 - Maandag

Clinic en tocht: We starten met een clinic stuur- en bochtenwerk, gegeven door een plaatselijke specialist in single tracks. In de namiddag zetten we de opgedane kennis om in de praktijk op één van de vele routes in de regio.

Dag 4 tem 5 - Dinsdag tem woensdag)

Dagtochten: 2 lange tochten staan op het programma. Het aanbod aan tracks is enorm en zeer divers. Eén dag rijden we door groene bossen en langs frisse rivieren, ’s anderendaags trekken we door een maanlandschap. We rijden waar in september 2015 de beste bikers ter wereld streden om de wereldtitel enduro, let’s show them how it’s done !

Dag 6 - Donderdag

Clinic: Een nieuwe clinic wacht op ons, en wat voor één. Op het plaatselijke ‘bultenparcours’ (el circuito de saltos) leren we alles over het jumpen met de bike. In de namiddag komen deze tips en tricks van pas voor wie de badlands heelhuids wil uitkomen.

Dag 7 - Vrijdag

Tocht in het hooggebergte: Op onze laatste dag trekken we het hooggebergte in. Rijden boven de boomgrens, laveren tussen grazende koeien en via snelle single tracks de lager gelegen valleien induiken… dat is waar de M in mountainbike voor staat.

Dag 8 - Zaterdag

Afscheid na het ontbijt

Data & Prijs

17/06 - 24/06/2017

€775,00

02/09 - 09/09/2017

€775,00

30/09 - 07/10/2017

€775,00

inbegrepen

 • 7 overnachtingen in tweepersoonskamer in Ainsa
 • Vol pension
 • Bevoorrading onderweg + hapje en drankje na de rit
 • 2 MTB workshops gegeven door plaatselijke specialisten (FR of EN)
 • Uitgestippelde tochten naar ieders niveau
 • Gebruik van gps met stuurhouder
 • Technische assistentie
 • Begeleiding door Nederlandstalige gids tijdens de tochten
 • Reisbijstands- en annulatieverzekering Allianz Global Assistance

niet inbegrepen

 • Transport België-Spanje- België en ter plaatse
 • Persoonlijke uitgaven (bar, …)
 • Bike en uitrusting

optioneel

 • 7 overnachtingen in een single kamer; toeslag - €85.00
 • Bijstandsverzekering wagen - €2.00 per dag
 • Eigen wagen, carpoolen, carpool forum

Deelnemers

Min 5
Max 15

Vanaf 18 jaar

Mountainbike-ervaring en een goede fysieke conditie zijn vereist voor deze reis.

Kleine herstellingen zoals banden of een ketting vervangen, dien je zelf te kunnen uitvoeren. Bij technische problemen komen we ter hulp of brengen we je fiets naar de lokale fietsenmaker (gespecialiseerd in all-round en enduro bikes). Hou er echter rekening mee dat voor sommige merken niet alle onderdelen - snel - ter plaatse te vinden zijn. Neem dus speciale sleutels steeds mee evenals remblokken, spaken en een vervangpat voor je derailleur indien je de rest van de week niet wilt doorbrengen op onze reservefiets.

Voor deze reis is het aangewezen je eigen bike te voorzien. Daar zit je immers het beste op, wat zeer belangrijk is voor tochten van zeker niveau. Wie toch liever een goede bike huurt, kan daarvoor bij ons terecht. Afhankelijk van het gewenste type bike, gaan wij bij lokale verhuurders op zoek naar je ideale compagnon de route. Contacteer ons voor meer info.

Transport van de fietsen van en naar België kan indien gewenst georganiseerd worden (enkel op aanvraag). Fietsen kunnen ook mee op het vliegtuig; kostprijs afhankelijk van de maatschappij (€50-100). Voor praktische informatie hieromtrent kan je best contact opnemen met Poco Loco Adventures.

Logies

Hotel Dos Rios Ainsa

Het recent gerenoveerde hotel beschikt over uiterst comfortabele kamers, een gezellige loungebar en dakterras met ligstoelen en klein zwembad. Er is een veilige afgesloten stalling voorzien voor de fietsen.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen en op maat van sporters. Een bevoorrading onderweg wordt voorzien, evenals een hapje en een drankje bij aankomst. Vegetarische maaltijden (of andere) mogelijk op aanvraag.

Begeleiding en veiligheid

Alle activiteiten worden begeleid door Nederlandstalige gediplomeerde gidsen. Er worden geen onnodige risico’s genomen en deelnemers worden tot niets verplicht. Builen of schrammen zijn echter dagelijkse kost tijdens avontuurlijke reizen. De gidsen hebben tij-dens de activiteiten steeds een beperkte ehbo-set bij en zijn opgeleid om hulp te bieden op plaatsen waar anderen moeilijk kunnen komen. Uitgebreider EHBO-materiaal is aanwezig op de uitvalsbasis. In geval van ziekte kan men 24/7 terecht in de dichtstbijzijnde medische post (15min). Een Nederlandstalige begeleiding hiervoor wordt - indien gewenst - voorzien.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, re-cente breuken,...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de gids vermeld te worden.

Verzekeringen

Een Allianz reisbijstands- en annulatieverzekering is standaard inbegrepen in de prijs. In de Spaanse deelstaat Aragón is elke deelnemer aan georganiseerde buitensporten immers verplicht een reisbijstandsverzekering af te sluiten voor de volledige duur van de reis, het ziekenfonds komt niet tussenbeide bij bergsportongevallen. De voorwaarden van deze verzekering kunnen opgevraagd worden bij Poco Loco Adventures.

De Europese Ziekteverzekeringskaart is verplicht voor te leggen bij elk doktersbezoek, zoniet dient alles ter plaatse contant betaald te worden of kan niet-dringende hulp geweigerd worden. Deze kaart is gratis en kan worden aangevraagd bij het ziekenfonds. De kaart heeft een beperkte geldigheidsdatum.

Reisperiode en klimaat

Ainsa ligt op 500m hoogte, aan de voet van de bergen en het weer is er dus vrij stabiel. In het voorjaar zijn de temperaturen aangenaam (20° - 25°), zonder dat het te heet wordt om inspanningen te leveren.

Bagage

Ter indicatie:

Transport en Routebeschrijving

Adres hotel

Hotel Dos Rios

Avenida Central 4

22330 Ainsa

 

! Wie met de gps rijdt, neemt er best toch de routebeschrijving bij. De gps stuurt je namelijk rond langs een andere tunnel.

Routebeschrijving België-Ainsa

Vanuit Brussel rij je richting Parijs. Op de Parijse ring volg je steeds Bordeaux en bij Orléans rij je in de richting van Clermont-Ferrand. Bij Vierzon volg je eerst Limoges en dan Toulouse en van daaruit gaat het richting Tarbes.

Neem afrit 16 (Lannemezan) en volg achtereenvolgens Arreau, St Lary en Tunnel Bielsa-Aragnouet. Na de tunnel blijf je de grote baan richting Ainsa volgen door de dorpjes Lafortunada, Hospital de Tella, Escalona en Labuerda. Bij aankomst in Ainsa sla je linksaf aan het eerste kruispunt. Het hotel ligt 50m voorbij het kruispunt aan de rechterkant.

Fly&Drive

Je kan vliegen op de luchthavens van Toulouse, Lourdes, Zaragoza, Barcelona en Reus en van daar met een huurwagen naar Ainsa rijden in 2h tot 3h. Girona en Carcassonne raden we af omdat je dan nog minstens 4h te rijden hebt. Vueling en Ryanair hebben de goedkoopste tarieven en vliegen dagelijks meermaals tussen Zaventem en Barcelona.

 • Vueling: Barcelona T1
 • Ryanair: Barcelona T2, Reus, Zaragoza
 • JetAir en Thomas Cook: Lourdes
 • Brussels Airlines: Toulouse, Barcelona T1
 • Iberia: Barcelona T1
 • Air France (vanaf Lille): Toulouse, Barcelona T1

Openbaar vervoer

BUS

 • Barcelona: Bussen naar Barbastro (meermaals per dag)
 • Zaragoza: Bussen naar Barbastro of Ainsa (weinig)
 • Barbastro: Bussen naar Ainsa
 • Toulouse: Trein naar Lannemezan, dan bus naar St Lary
 • Lourdes: Trein naar Lannemezan, dan bus naar St Lary

TREIN

Met de tgv kan je tot in Lourdes of Toulouse raken en van daaruit kan je een plaatselijke trein nemen naar Lannemezan. Daar vertrekt aan het station meermaals per dag een bus naar St Lary (een uur verwijderd van Lamiana). Verder gaat het niet dus dien je te liften of een transfer te regelen.

Vanuit Barcelona Sants kan je snel met de hogesnelheidstrein (AVE) naar Lérida (=Lleida).

TRANSFERS

Voor wie met het openbaar vervoer komt, is er de mogelijkheid om opgepikt te worden aan de laatste halte. Gelieve hiervoor tijdig contact op te nemen met Poco Loco Adventures. Prijzen zijn heen- en terugrit en lokale transfers inbegrepen en zijn ter plaatse te betalen.

 • Barbastro – Ainsa: € 50 (enkel indien er geen bussen meer rijden)
 • St Lary – Ainsa: € 50
 • Ainsa – Lamiana: gratis
 • Lérida – Ainsa: € 100
 • Barcelona – Ainsa: € 250 (minstens 3 personen)

Carpool

Als je vrije plaatsen hebt of graag met iemand meerijdt, kan je dat steeds melden bij je inschrijving. We brengen je dan graag in contact met gelijkgestemde zielen. Samen reizen drukt niet alleen de kosten, het zorgt ook meteen voor een vakantiesfeer van bij je vertrek. Ook om met het openbaar vervoer te reizen, kan het gemakkelijk zijn op voorhand af te spreken met medereizigers. Hiervoor kan je op ons carpoolforum terecht.

Ter plaatse

Ter plaatse is vervoer noodzakelijk.

Transport fietsen

Transport van de fietsen van en naar België kan indien gewenst georganiseerd worden (enkel op aanvraag). Fietsen kunnen ook mee op het vliegtuig; kostprijs afhankelijk van de maatschappij (€50-100). Voor praktische informatie hieromtrent kan je best contact opnemen met Poco Loco Adventures.