In de canyons van de Spaanse Pyreneeën vanaf 9 jaar

Reisfiche

Welkom

Avontuur met een grote A, dat krijg je op je bord deze week. Verschillende bergsporten laten je kennis maken met de Spaanse Pyreneeën; kruipen onder de grond, glijden in een rivier, bengelen aan een touw, klimmen langs een rotswand en nog zoveel meer. En dat alles terwijl de vele roofvogels hoog boven je hoofd zweven (nu ja, behalve we wanneer we in de grot zitten natuurlijk).

Reisvoorstel

Dag 1: Zaterdag

Aankomst in Lamiana in de loop van de dag. Afspraak aan de bar voor een kennismaking en korte briefing omstreeks 20h. Aansluitend avondmaal.

Dag 2: Zondag

Op de eerste dag trekken naar een nabijgelegen rivierkloof voor een initiatie canyoning. Glijden, springen, zwemmen, klauteren, rapellen … en dat allemaal in een prachtige omgeving. Fun gegarandeerd voor zowel jong als oud.

Dag 3: Maandag

’s Morgens zoeken we de warmte van een steile rotswand op voor een initiatie in het rotsklimmen. Er zijn routes van verschillende niveaus zodat iedereen kan proberen om boven te raken en een overzicht te hebben over de volledige vallei. In de namiddag maken we een korte wandeling langs miradores, uitzichtspunten van waar je een prachtig zicht hebt in de canyons en ook een aantal van de vele roofvogels van de streek kan spotten.

Dag 4: Dinsdag

Vandaag duiken we opnieuw de canyon in. We zetten de opgedane ervaring van zondag verder door en maken de uitdaging van glijden, springen, rappellen iets moeilijker.

Dag 5: Woensdag

Vandaag trekken we naar een groot stuwmeer voor een initiatie SUP. Een initiatie wat? SUP of Stand Up Paddle komt uit Hawaii en is sinds kort ook erg populair in Europa. Rechtstaand op een grote surfplank en met een lange peddel in de hand probeer je op rustig water in evenwicht te blijven. Het is wat oefenen in het begin maar al snel is het puur genieten. Vrij avondmaal.

Dag 6: Donderdag

Vandaag duiken we letterlijk onder de grond. Uitgerust met onze lampjes kruipen we een grot in en ontdekken er grote zalen en smalle gangetjes. De grot die we kiezen is voor iedereen toegankelijk, je hebt altijd voldoende ruimte en iedereen heeft een eigen lampje. Na de Spaanse middag en bijhorende siesta bezoeken we een nabijgelegen dorpje dat maar liefst 4 kerkjes heeft.

Dag 7: Vrijdag

Voor onze laatste activiteit duiken we terug één van de vele canyons van de streek in. We zetten de opgedane kennis om in de praktijk en gaan een laatste maal rapellen en springen in een frisse bergrivier. Een waardige afsluiter van een actieve vakantie.

Dag 8: Zaterdag

Afscheid na het ontbijt en aansluitend vertrek naar België.

Logies:

Je kan kiezen voor een plekje op de camping rural van Lamiana of een hotelkamer in het kleine gezellige berghotel. De 2 vormen één geheel dus je kan gerust mixen (vb. de kinderen op de camping en de ouders lekker op hotel). Wil je op hotel, wees er dan snel bij! De kamers zijn zeer beperkt. De camping bestaat uit terrasbouw. Je auto laat je achter op 50 meter van de camping. Daarom kunnen caravans er niet staan!

Maaltijden:

Alle dagen ontbijten we op het terras van het restaurant. Dagelijks voorzien ze vanuit het restaurant een picknick of kopen we afhankelijk van de activiteiten picknick in onderweg. 's Avonds eten we in het restaurant van Lamiana waar het merendeel van de producten uit eigen kweek komt.

Data & Prijs

06/07 - 13/07/2019

€680,00

13/07 - 20/07/2019

€680,00

20/07 - 27/07/2019

€680,00

27/07 - 03/08/2019

€680,00

03/08 - 10/08/2019

€680,00

17/08 - 24/08/2019

€680,00

inbegrepen

 • Logies op camping
 • Vol pension (behalve picknick en avondmaal op woensdag)
 • Volledig omkaderde activiteiten zoals beschreven
 • Gebruik van alle technisch materiaal voor de activiteiten
 • Begeleiding door Nederlandstalige gidsen
 • Reisbijstands verzekering Allianz Global Assistance

niet inbegrepen

 • Avondmaal en picknick op woensdag
 • Transport België-Spanje
 • Transport ter plaatse
 • Persoonlijke uitgaven ter plaatse

optioneel

 • Logies in berghotel - €170.00
 • Huur kampeermateriaal - €30.00
 • Eigen reisbijstandsverzekering - €-20.00

Deelnemers

Vanaf 9 jaar

Min 5
Max 14

Voor geen enkele activiteit is voorafgaande kennis of ervaring nodig behalve 25m kunnen zwemmen. Tijdens de activiteiten neemt iedereen een deeltje van het materiaal voor zijn rekening; ook van de kinderen wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen.

Logies

Keuze uit hotel Lamiana of camping Lamiana. Beide vormen één geheel zodat mix van hotel en camping mogelijk zijn (vb. ouders hotel en kinderen camping).

Beschikbare kamers met eigen badkamer, linnen en handdoeken:
8 tweepersoonskamers
1 vierpersoonskamer (2 stapelbedden)
1 tienpersoonskamer (5 stapelbedden)
1 geheel van 3 kamers met gedeelde badkamer (capaciteit van 5 personen)

De camping is basic (electriciteit en water enkel aan het sanitair blok). Caravans en campingscars kunnen door de terrasbouw van de camping helaas niet toegelaten worden.

Lamiana is een gehucht temidden van de bergen en vlakbij het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido. Het is zeer afgelegen maar toch gemakkelijk bereikbaar. Dichtstbijzijnde winkel bevindt zich op 30min rijden, er is niet overal gsm-bereik.

Maaltijden

Maaltijden worden genomen in het restaurant van het dorp. Eenvoudige bergkeuken met vlees uit eigen kweek en groenten uit de moestuin. Vegetarische of glutenvrije maaltijden mogelijk mits vooraf aangevraagd. Op woensdag is er geen avondmaal inbegrepen. Je kan dan afspreken om in groep tapas te eten in het oude stadsgedeelte van Ainsa of er gezellig op uit trekken enkel met je gezin.

Begeleiding en veiligheid

Alle activiteiten worden begeleid door Nederlandstalige gediplomeerde gidsen. Er worden geen onnodige risico’s genomen en deelnemers worden tot niets verplicht. Builen of schrammen zijn echter dagelijkse kost tijdens avontuurlijke reizen. De gidsen hebben tijdens de activiteiten steeds een beperkte ehbo-set bij en zijn opgeleid om hulp te bieden op plaatsen waar anderen moeilijk kunnen komen. Uitgebreider EHBO-materiaal is aanwezig op de uitvalsbasis. In geval van ziekte kan men 24/7 terecht in de dichtstbijzijnde medische post (15min). Een Nederlandstalige begeleiding hiervoor wordt - indien gewenst - voorzien.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, recente breuken,...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de gids vermeld te worden.

Verzekeringen

Een Allianz reisbijstand verzekering is standaard inbegrepen in de prijs. In de Spaanse deelstaat Aragón is elke deelnemer aan georganiseerde buitensporten immers verplicht een reisbijstandsverzekering af te sluiten voor de volledige duur van de reis, het ziekenfonds komt niet tussenbeide bij bergsportongevallen. De voorwaarden van deze verzekering kunnen opgevraagd worden bij Poco Loco Adventures.

De Europese Ziekteverzekeringskaart is verplicht voor te leggen bij elk doktersbezoek, zoniet dient alles ter plaatse contant betaald te worden of kan niet-dringende hulp geweigerd worden. Deze kaart is gratis en kan worden aangevraagd bij het ziekenfonds. De kaart heeft een beperkte geldigheidsdatum. KAART VERPLICHT, OOK AL ZEGT HET ZIEKENFONDS DAT DEZE NIET NODIG IS.

Reisperiode en klimaat

Het weer aan de zuidkant van de Pyreneeën is in de zomermaanden doorgaans zonnig en droog met temperaturen tussen 25° en 30°. 's Avonds en 's nachts koelt het sterk af. Hevige onweders komen af en toe voor in de bergen en uiteraard is regen ook nooit uitgesloten.

Bagage

Ter indicatie:

 • Kampeermateriaal indien van toepassing
 • Dagrugzak
 • Toiletgerief
 • Zwemkledij
 • Zonnebescherming (crème, lippenstift, bril, hoofddeksel)
 • Lichte en soepele kledij
 • Lange broek en pull voor 's avonds
 • Regenkledij
 • Vuile/oude kledij of overall voor de speleo (lange mouwen en broekspijpen)
 • Sandalen of teenslippers
 • Schoenen die nat en vuil mogen worden voor canyoning en speleologie (geen open schoenen, crocs of sandalen - wel bijv. sportschoenen of stapschoenen)
 • Andere stevige schoenen voor de resterende activiteiten
 • Drinkbus
 • Reservebril of -lenzen indien van toepassing
 • Zaklamp
 • Boek of spel voor 's avonds
 • Oude deken of vuilzak om in de wagen te leggen onder vuil materiaal

Transport en Routebeschrijving

Adres Lamiana

Hotel de Montaña Lamiana

22364 Lamiana

42.583332

0.166676

! Vind je Lamiana niet op een kaart, zoek dan even naar Revilla en Tella (= Tella-Sin). Je moet Lamiana dan ergens tussen deze 2 dorpjes situeren.

! Wie met de gps rijdt, neemt er best toch de routebeschrijving bij. De gps stuurt je namelijk rond.

Routebeschrijving België-Lamiana

Vanuit Brussel rij je richting Parijs. Op de Parijse ring volg je steeds Bordeaux en bij Orléans rij je in de richting van Clermont-Ferrand. Bij Vierzon volg je eerst Limoges en dan Toulouse en van daaruit gaat het richting Tarbes.

Neem afrit 16 (Lannemezan) en volg achtereenvolgens Arreau, St Lary en Tunnel Bielsa-Aragnouet. Na de tunnel blijf je de grote baan richting Ainsa volgen. 2 km voorbij het dorpje Lafortunda rij je rechts de berg op richting Tella en Revilla. Na 7 km kom je een pijltje tegen dat Lamiana aanduidt naar links. Van daaruit is het nog 2 km rijden.

Fly&Drive

Je kan vliegen op de luchthavens van Toulouse, Lourdes, Zaragoza, Barcelona en Reus en van daar met een huurwagen naar Lamiana rijden in 2,5h tot 3,5h. Girona en Carcassonne raden we af omdat je dan nog minstens 4h te rijden hebt. Vueling en Ryanair hebben de goedkoopste tarieven en vliegen dagelijks meermaals tussen Zaventem en Barcelona.

 • Vueling: Barcelona T1
 • Ryanair: Barcelona T2, Reus, Zaragoza
 • JetAir en Thomas Cook: Lourdes
 • Brussels Airlines: Toulouse, Barcelona T1
 • Iberia: Barcelona T1
 • Air France (vanaf Lille): Toulouse, Barcelona T1

Ter plaatse

Ter plaatse is vervoer voor de meeste activiteiten noodzakelijk.