Actie en Avontuur in de Spaanse Pyreneeën

Reisfiche

Welkom

De regio van het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido, in het noorden van de Spaanse Pyreneeën, is een verborgen pareltje. Je vindt er diep uitgesleten kloven, kleine verlaten dorpjes, spectaculaire watervallen en kolonies van roofvogels die elders in Europa niet te vinden zijn. In deze regio is zoveel te beleven dat je elke dag op een andere avontuurlijke manier de bergen kan ontdekken. En dat is ook wat in deze reis op het programma staat: springen van rotsen, afdalen langs watervallen, klauteren op een rotswand, suppen op een groot stuwmeer en genieten op zonovergoten terrasjes. Na een sportieve week in deze streek kan je maar één besluit nemen: nog eens terugkomen.

Reisvoorstel

Dag 1 - Zaterdag

Aankomst in Ainsa. Kennismaking en korte uitleg over het verloop van het programma om 20h30. Aansluitend avondmaal.

Dag 2 - Zondag

Op onze eerste dag gaan we er meteen stevig tegenaan. We trekken erop uit in één van de vele canyons van de regio. Canyoning is de meest complete van alle bergsporten: al glijdend, rapellend, zwemmend en springend bekijken we de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd!

Dag 3 - Maandag

In de voormiddag gaan we de hoogte in op een via ferrata. Gezekerd aan een stalen kabel klimmen we langs een steile rotswand omhoog. Op moeilijke plaatsen zijn ladders en metalen treden voorzien. We passeren een hoge waterval en kruipen door de rotswand om aan de andere kant onze weg verder te zetten. In de late namiddag kunnen de liefhebbers nog een korte verticale canyon meepikken, anderen kunnen genieten van de zon en een frisse duik in een bergrivier.

Dag 4 - Dinsdag

Vandaag trekken we naar het stuwmeer voor een kennismaking met SUP. Say what? Stand Up Paddle komt - hoe kan het ook anders - uit Hawaii en is sinds kort enorm populair in Europa. Logisch, want je bent er zo mee weg en het is ongelooflijk leuk om te doen. Rechtopstaand op een grote surfplank en met een lange peddel in de hand maken we een tocht op het meer van Mediano.

Dag 5 - Woensdag

Vandaag houden we het droog en trekken we te voet de bergen in. Adembenemende uitzichten en roofvogels boven je hoofd, soms heeft een mens niet veel nodig...

Dag 6 - Donderdag

’s Morgens hebben we afspraak met honderden vale gieren, want die worden vandaag gevoederd. Je krijgt uitleg over deze indrukwekkende dieren terwijl ze boven je hoofd cirkelen, wachtend op het eten. In de namiddag trekken we naar de río Ésera voor een stevig stukje raften.

Dag 7 - Vrijdag

Voor onze laatste activiteit trekken we opnieuw naar één van de vele canyons van de streek. Een waardige afsluiter van een actieve vakantie.

Dag 8 - Zaterdag

Afscheid na het ontbijt

Data & Prijs

08/06 - 15/06/2019

€475,00

15/06 - 22/06/2019

€475,00

22/06 - 29/06/2019

€495,00

29/06 - 06/07/2019

€515,00

06/07 - 13/07/2019

€555,00

13/07 - 20/07/2019

€555,00

20/07 - 27/07/2019

€555,00

27/07 - 03/08/2019

€555,00

03/08 - 10/08/2019

€555,00

24/08 - 31/08/2019

€515,00

31/08 - 07/09/2019

€515,00

07/09 - 14/09/2019

€515,00

14/09 - 21/09/2019

€495,00

21/09 - 28/09/2019

€475,00

inbegrepen

 • Logies in eigen tent op camping
 • Ontbijt
 • Avondmaal op zaterdag en vrijdag
 • Volledig omkaderde activiteiten
 • Gebruik van het technisch materiaal voor de activiteiten
 • Begeleiding door gediplomeerde gidsen
 • Reisbijstand verzekering Allianz Global Assistance

niet inbegrepen

 • Transport België-Spanje en ter plaatse
 • Picknick
 • Avondmaal behalve de eerste en laatste avond
 • Persoonlijke uitgaven (bar, ...)

optioneel

 • Huur tentje, slaapmatjes en slaapzak - €30.00
 • Bijstandsverzekering wagen - €2.00 per dag
 • Korting indien eigen reisbijstandsverzekering - €-20.00

Deelnemers

Min 4
Max 12

Vanaf 18 jaar; vanaf 16 kan ook maar dan dient een ouder of wettelijke voogd de jongere te begeleiden.

Voor geen enkele activiteit is voorafgaande kennis of ervaring nodig. Een normale fysieke conditie en wat doorzettingsvermogen zijn voldoende.

Logies

Camping Ainsa. Bungalow op aanvraag. De camping is rustig gelegen net buiten het centrum (2 min met de wagen, 10 min te voet). Ruime camping met schaduw, zwembad, winkeltje en restaurant. Nachtrust wordt gerespecteerd.

Maaltijden

Ontbijt is dagelijks inbegrepen. De eerste en laatste avond eten we in groep. Op andere avonden kan je zelf koken of met de andere deelnemers uit eten gaan. Er zijn tal van restaurants in de buurt. Voor picknick kan je terecht op de camping of in de supermarkten van Ainsa.

Begeleiding en veiligheid

Alle activiteiten worden begeleid door Nederlandstalige of Engelstalige gediplomeerde gidsen. Er worden geen onnodige risico’s genomen en deelnemers worden tot niets verplicht. Builen of schrammen zijn echter dagelijkse kost tijdens avontuurlijke reizen. De gidsen hebben tijdens de activiteiten steeds een beperkte ehbo-set bij en zijn opgeleid om hulp te bieden op plaatsen waar anderen moeilijk kunnen komen. Uitgebreider EHBO-materiaal is aanwezig op de uitvalsbasis. In geval van ziekte kan men 24/7 terecht in de dichtstbijzijnde medische post (15min). Een Nederlandstalige begeleiding hiervoor wordt - indien gewenst - voorzien.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, recente breuken,...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de gids vermeld te worden.

Verzekeringen

Een Allianz reisbijstand verzekering is standaard inbegrepen in de prijs. In de Spaanse deelstaat Aragón is elke deelnemer aan georganiseerde buitensporten immers verplicht een reisbijstandsverzekering af te sluiten voor de volledige duur van de reis, het ziekenfonds komt niet tussenbeide bij bergsportongevallen. De voorwaarden van deze verzekering kunnen opgevraagd worden bij Poco Loco Adventures.

De Europese Ziekteverzekeringskaart is verplicht voor te leggen bij elk doktersbezoek, zoniet dient alles ter plaatse contant betaald te worden of kan niet-dringende hulp geweigerd worden. Deze kaart is gratis en kan worden aangevraagd bij het ziekenfonds. De kaart heeft een beperkte geldigheidsdatum.

Reisperiode en klimaat

Ainsa is gelegen aan de voet van de Pyreneeën. Het weer in de bergen kan snel omslaan en stevige onweders zijn geen uitzondering. Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën is het echter meestal beter weer (zonnig en 25° - 35°) dan aan de Franse kant. Meestal koelt het 's nachts genoeg af om goed te slapen, in augustus kan het soms ook dan warm blijven.

Bagage

Ter indicatie:

 • Dagrugzak
 • Zwemkledij
 • Regenkledij
 • Lichte en soepele kledij
 • Lange broek en pull voor 's avonds
 • Fietskledij en fietsschoenen (of sportschoenen) indien je gaat mountainbiken
 • Schoenen die nat en vuil mogen worden voor canyoning (geen open schoenen, crocs of sandalen - wel bijv. sportschoenen of stapschoenen)
 • Reservebril of -lenzen indien van toepassing
 • Oude deken of vuilzak om in de wagen te leggen onder vuil materiaal
 • Zonnebescherming

Transport en Routebeschrijving

Adres camping Ainsa

Camping Municipal Ainsa
Camino Pueyo de Araguas
22338 Pueyo de Araguas

42.583332
0.166676

! Wie met de gps rijdt, neemt er best toch de routebeschrijving bij. De gps stuurt je namelijk rond.

Routebeschrijving België-Lamiana

Vanuit Brussel rij je richting Parijs. Op de Parijse ring volg je steeds Bordeaux en bij Orléans rij je in de richting van Clermont-Ferrand. Bij Vierzon volg je eerst Limoges en dan Toulouse en van daaruit gaat het richting Tarbes.

Neem afrit 16 (Lannemezan) en volg achtereenvolgens Arreau, St Lary en Tunnel Bielsa-Aragnouet. Na de tunnel blijf je de grote baan richting Ainsa volgen. De baan verder blijven volgen door de dorpjes Lafortunada, Hospital de Tella, Escalona en Labuerda. Bij aankomst in Ainsa sla je linksaf. Je rijdt de brug over en neemt aan het rondpunt de 2de afslag. De baan volgen richting El Pueyo de Araguas en net na een haarspeldbocht ligt de toegang tot de camping op de linkerkant.

Fly&Drive

Je kan vliegen op de luchthavens van Toulouse, Lourdes, Zaragoza, Barcelona en Reus en van daar naar Lamiana rijden in 2,5h tot 3,5h. Girona en Carcassonne raden we af omdat je dan nog minstens 4h te rijden hebt. Vueling en Ryanair hebben de goedkoopste tarieven, zelfs tot kort voor afreis, en vliegen dagelijks meermaals tussen Zaventem en Barcelona. Heb je een vlucht geboekt en kan de reis niet doorgaan wegens een tekort aan deelnemers, dan betalen we je ticket terug.

 • Vueling: Barcelona T1
 • Ryanair: Barcelona T2, Reus, Zaragoza
 • JetAir (vanaf Oostende, Antwerpen en Brussel): Barcelona T2
 • Thomas Cook: Reus
 • Brussels Airlines: Toulouse, Barcelona T1
 • Iberia: Barcelona T1
 • Air France (vanaf Lille): Toulouse, Barcelona T1
 • EasyJet (vanaf Brussel of Antwerpen): Toulouse

Je kan opteren voor een huurauto (vrij goedkoop indien je met meer bent) of doorreizen met openbaar vervoer. Ook liften wordt door jonge reizigers vaak gedaan in Spanje. Indien je een huurauto neemt met meerdere personen, zorg dan dat je huurt bij een bedrijf waar de franchise in geval van schade 0€ bedraagt (vb. Sunnycars). Zo vermijd je problemen ivm verantwoordelijkheid bij een schadegeval.

Openbaar vervoer

BUS

 • Barcelona: Bussen naar Barbastro (meermaals per dag)
 • Zaragoza: Bussen naar Barbastro of Ainsa (weinig)
 • Barbastro: Bussen naar Ainsa
 • Toulouse: Trein naar Lannemezan, dan bus naar St Lary
 • Lourdes: Trein naar Lannemezan, dan bus naar St Lary

TREIN

Met de tgv kan je tot in Lourdes of Toulouse raken en van daaruit kan je een plaatselijke trein nemen naar Lannemezan. Daar vertrekt aan het station meermaals per dag een bus naar St Lary (een uur verwijderd van Ainsa). Verder gaat het niet dus dien je te liften of een transfer te regelen.

Vanuit Barcelona Sants kan je snel met de hogesnelheidstrein (AVE) naar Lérida (=Lleida).

TRANSFERS

Voor wie met het openbaar vervoer komt, is er de mogelijkheid om opgepikt te worden aan de laatste halte. Gelieve hiervoor tijdig contact op te nemen met Poco Loco Adventures. Prijzen zijn heen- en terugrit en lokale transfers inbegrepen en zijn ter plaatse te betalen.

 • Barbastro – Ainsa: € 50 (enkel indien er geen bussen meer rijden)
 • St Lary – Ainsa: € 50
 • Lérida – Ainsa: € 100
 • Barcelona – Ainsa: € 250 (minstens 3 personen)

Carpool

Als je vrije plaatsen hebt of graag met iemand meerijdt, kan je dat steeds melden bij je inschrijving. We brengen je dan graag in contact met gelijkgestemde zielen. Samen reizen drukt niet alleen de kosten, het zorgt ook meteen voor een vakantiesfeer van bij je vertrek. Ook om met het openbaar vervoer te reizen, kan het gemakkelijk zijn op voorhand af te spreken met medereizigers. Hiervoor kan je op ons carpoolforum terecht.

Georganiseerd vervoer

Indien er  voldoende geïnteresseerden zijn, kan er collectief vervoer ingelegd worden van Barcelona airport T2 tot Ainsa en ter plaatse door middel van een minibusje. Reken hiervoor op ongeveer €250 per persoon vanaf minimaal 3 geïnteresseerden.

Rijtijd enkel bedraagt 3u.

Ter plaatse

Ter plaatse is vervoer noodzakelijk.

Beschik je niet over eigen vervoer of gedeeld vervoer dan kan je meerijden met het busjes van de organisatie. Hiervoor draag je dan €5/gebruikte dag bij aan de onkosten.